Ο καναπές στο σαλόνι μας είναι σίγουρα από τα αντικείμενα στο σπίτι μας που χρησιμοποιείται περισσότερο και σε καθημερινή βάση. Έτσι όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και υγιεινής χρειαζόμαστε τρόπους να τον κρατούμε καθαρό και πολλές φορές αποφεύγοντας ακριβές λύσεις, ή χρήση χημικών σκευασμάτων.

Το σημαντικότερο λάθος που πολύ συχνά κάνουμε είναι ότι θεωρούμε πως όλες οι λύσεις καθαρισμού ενδείκνυνται για όλα τα έπιπλα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Αλλιώς καθαρίζεις έναν δερμάτινο καναπέ κι αλλιώς έναν από ύφασμα αλκαντάρα. Έτσι, εάν δοκιμάσουμε να καθαρίσουμε το έπιπλό μας με κάποιο υλικό που αντενδείκνυνται, το πιθανότερο είναι να του προκαλέσουμε κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά.

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό για τον καναπέ ελέγξτε τυχόν οδηγίες που μπορεί να έχετε από κάποια μπροσούρα που σας δόθηκε κατά την αγορά του καναπέ. Αν δεν έχετε τέτοιες οδηγίες δείτε αν στο εσωτερικό των μαξιλαριών υπάρχει ταμπελάκι με οδηγίες πλυσίματος (π.χ. αν το ύφασμα αφαιρείται από τα μαξιλάρια και πλένεται, σε πόσους βαθμούς κ.λ.π.). Διαφορετικά επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του καναπέ και ρωτήστε πώς μπορεί να καθαριστεί, επιβεβαιώνοντας ότι αναφέρεστε στο σωστό ύφασμα της ταπετσαρίας.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να διατηρείτε πάντα τον καναπέ σας σε καλή κατάσταση είναι να τον καθαρίζετε άμεσα τη στιγμή που θα λερωθεί και να μην αφήνετε τους λεκέδες να «ποτίζουν. Τη στιγμή που θα λεκιάσει ο καναπές προσπαθήστε να μαζέψετε αμέσως τα υγρά με ένα απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια με ένα πανί, πριν διεισδύσουν στο ύφασμα.. Προσοχή δε, στα άσκοπα τριψίματα του λεκέ – συνήθως τον απλώνουν και τον οδηγούν πιο βαθιά στο ύφασμα καθιστώντας έτσι την αντιμετώπισή του, στη συνέχεια, εξαιρετικά δύσκολη.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μωρομάντηλα ή ένα πανάκι πάνω στο οποίο θα έχουμε ρίξει λευκό ξύδι ή κάποιο από τα παρακάτω μείγματα, και με το οποία θα σκουπίσουμε απαλά ή ταμποναριστά τον λεκέ.

Αποφύγετε τις χρωματιστές πετσέτες ή τα σφουγγάρια καθώς οι χρωστικές ουσίες μπορεί να αλλάξουν το χρώμα του καναπέ.

Καναπές-Κρεβάτι-Ίμπιζα-2

Τα σωστά βήματα που θα πρέπει να ακολουθείτε είναι τα εξής:

Πριν από οτιδήποτε άλλο «περάστε» τον καναπέ καλά με την ηλεκτρική σκούπα. Οι περισσότερες καινούργιες ηλεκτρικές σκούπες έχουν ειδικά εξαρτήματα που τοποθετούνται στην άκρη τους για να «χώνονται» και να καθαρίζουν σε βάθος ακόμα και τα πιο δύσκολα σημεία του καναπέ. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε με την ηλεκτρική τόσο τα μπράτσα, όσο και την πλάτη του καναπέ.

Αν δεν θέλετε να βάλετε στον καναπέ κάποιο χημικό προϊόν ακολουθείστε την παρακάτω διαδικασία που είναι σχετικά ασφαλείς για κάθε είδος υφάσματος.

Ψεκάστε ολόκληρο τον καναπέ με σόδα μαγειρικής. Το συστατικό αυτό απομακρύνει τις μυρωδιές και διαλύει του λεκέδες στο ύφασμα. Αφήστε τη σόδα μαγειρικής στον καναπέ για τουλάχιστον 20 λεπτά έως και μια ώρα πριν βάλετε την ηλεκτρική σκούπα σε λειτουργία.

Τώρα ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στον καναπέ σας για λεκέδες. Ανακατέψτε λίγο νερό με λευκό ξύδι, (περίπου 1:1) και σόδα μαγειρικής και κάντε μια δοκιμή σε μια μικρή περιοχή του καναπέ για να ελέγξετε αν υπάρχει αποχρωματισμός. Βυθίστε την πετσέτα στο διάλυμα και ταμπονάρετε απαλά. Αν χρειαστεί μπορείτε και να τρίψετε. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!

Για στεγνό καθάρισμα ετοιμάζουμε ένα μίγμα από τρεις κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ και μία κουταλιά της σούπας σόδα. Το βάζουμε σε ένα καθαρό πανί και τρίβουμε το λεκέ με το μίγμα. Κατόπιν αφήνουμε το λεκέ με το μείγμα πάνω του για ένα δύο λεπτά και στη συνέχεια σκουπίζουμε μ’ ένα βρεγμένο πανί.  

* Προσοχή: δοκιμάζουμε πάντα την οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες μεθόδους, καταρχήν, σε ένα μη εμφανές σημείο του καναπέ ή της πολυθρόνας μας για την περίπτωση που αντενδείκνυται στο συγκεκριμένο ύφασμα και δεν το γνωρίζουμε. 

Δοκιμάστε επίσης να τον καθαρίσετε με ένα πανί από δέρμα σαμουά, το οποίο θα έχετε «ποτίσει» με νερό και λίγο λευκό ξύδι ή με νερό και λίγη αμμωνία. Ο συνδυασμός αυτό συνιστάται για βελούδινα υφάσματα ή για συνθετικά με μικροΐνες. Τρίψτε τους λεκέδες κόντρα στο ύφασμα και αφού τους απομακρύνετε αφήστε το ύφασμα λίγη ώρα για να στεγνώσει.

Καναπές και κατοικίδια: Αν ο γάτος ή ο σκύλος σας συνηθίζουν να ξύνουν ή να δαγκώνουν τον καναπέ, τρίψτε στο «αγαπημένο» τους σημείο λίγο πιπέρι, καθώς η μυρωδιά του θα τους φανεί ανυπόφορη και δεν θα ξαναπλησιάσουν.

Μπορείτε επίσης στα μέρη που γίνεται η μεγαλύτερη χρήση άρα και το περισσότερο λέρωμα, όπως πχ τα μπράτσα, να φτιάξετε καλύμματα (μπρατσόλια) όπου αφαιρείτε μόνον αυτά και τα πλένεται ξεχωριστά.